CÉGALAPÍTÁS Telefon: 30 466 5573info@konyvelesnet.hu

header banner

AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK, HÍREK

2013. december 19. hvg.hu:

Sikeres vállalkozó akar lenni? Ezeket olvassa el!

Minden vállalkozáshoz kell stratégia és kockázatvállalási hajlandóság. Most három olyan könyvet ajánlunk karácsonyra, amely közérthetően és humorosan magyarázza el, hogy mitől lehet sikeres a vállalkozásod.

 

Gary Harpst: Vállalkozásból vállalat

Sikeres vállalkozáshoz egyaránt kell a jó stratégia és a jó megvalósítás. Gary Harpst ezt az összetett témát ragadja meg - méghozzá nagyon reális és gyakorlatias módon. Azt magyarázza el briliánsan, hogyan lehet ezt a két dolgot úgy integrálni, hogy azzal kiegyensúlyozott és kiszámítható teljesítményt érjünk el. Tekintve, hogy napjainkban milyen óriási nyomás nehezedik a sikeres cégvezetőkre, jelenleg a legsürgetőbb és legnagyobb kihívást jelentő feladat megtanulni végrehajtani a stratégiánkat. A nagy cégeknek mindig is megadatott az ehhez szükséges költségkeret és erőforrás luxusa, de a kis- és középvállalkozásoknak is temérdek lehetőségük van arra, hogy kiegyenlítsék az esélyeiket, és túllépjenek a költséges és idejétmúlt módszereken. Ma már forradalmian új módon küzdhetünk meg a megvalósítás feladatával. Áttörést jelentő kutatás, helyszíni kísérlet és bizonyítottan hatásos gyakorlati megoldások alapján, a Gary Harpst által felvázolt jövőkép új irányt ad a "kis halaknak" a tervezés és kivitelezés soha véget nem érő feladatának végső megoldására.

Ára: 3120 forint (karácsonyi akcióban).

 

Eric Ries: Lean startup - sikeres és fenntartható ötletek

Eric Ries szerint a startup olyan vállalkozás, amelynek célja új termék vagy szolgáltatás létrehozása szélsőségesen bizonytalan feltételek között. Ez ugyanúgy igaz a garázsában szerencsét próbáló egyéni vállalkozóra, mint a Fortune 500-as egyik vállalatának tárgyalótermében összegyűlő rutinos szakemberekre. Hiszen ugyanaz a küldetésük: át kell hatolniuk a bizonytalanság ködén, hogy megtalálják a fenntartható vállalkozáshoz vezető sikeres utat. A lean gyártás tapasztalataira építve a Lean Startup forradalmian új menedzsmentmódszert kínál. Arra biztatja az innovatív vállalkozókat - cégmérettől függetlenül -, hogy ne dőljenek be a hiúsági mutatóknak, inkább a tényleges előrehaladást mérjék, és mielőbb derítsék ki, mit is akarnak valójában az ügyfelek. Üzleti elképzeléseiket pedig folyamatosan teszteljék, és igazítsák a körülményekhez, mielőtt még túl késő lenne.

Ára: 3120 forint (karácsonyi akcióban)..

 

Sheryl Sandberg: Dobd be magad - Nők több szerepben

Sheryl Sandberg könyve lebilincselően őszinte, nagy gondossággal, odaadással és kellő öniróniával megírt szöveg. Kötelező olvasmány azoknak, akik vezetőként kívánnak érvényesülni, de életre szóló útmutató azoknak is, akik más területen szeretnének sikereket elérni. Sandberg egyáltalán nem vitatja a társadalmi korlátok szerepét, de önkritikusan elemzi, hogyan korlátozzák a nők akarva-akaratlan, maguk is karrierjüket. Sheryl nyíltsága és őszintesége mindannyiunk számára tanulsággal szolgál. Célja, hogy átírja az eddigi közbeszéd forgatókönyvét: Ne arról beszéljünk, mit nem tehetnek meg a nők, hanem arról, mi mindenre képesek!

Ára: 3120 forint (karácsonyi akcióban).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2013. október 4. HR Portal online:

Vállalkozás indításához 6 millió forint támogatásra is lehet pályázni

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) és konzorciumi partnerei által megvalósított Vállalkozz Itthon vállalkozásfejlesztési programba október 7-től jelentkezhetnek a fiatalok - ismerteti csütörtöki közleményében a Vállalkozz Itthon Kommunikációs iroda.

A kétkomponensű pályázati konstrukció alapvető célja a vállalkozásindítást tervező, és piacképes üzleti ötlettel rendelkező, 18 és 40 év közötti fiatalok támogatása a vállalkozásalapítás kezdeti szakaszában.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló vállalkozásfejlesztési programban vállalkozói képzés, tanácsadás, majd mentorálás igénybevételére lesz lehetőség.

A programba on-line, a www.vallalkozzitthon.hu honlap régiós aloldalain lehet jelentkezni, melyet egy vállalkozói kompetenciateszt kitöltése követ. A programba bejutóknak egy 100 órás képzés elvégzését követően, a létrehozni kívánt vállalkozás üzleti tervét kell összeállítani és jóváhagyatni.

A jóváhagyott üzleti terv alapján létrehozott vállalkozás nyújthat be pályázatot a "Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban" című felhívásra. Ebben egyszemélyes vállalkozás esetén maximálisan 3 millió, legalább két fiatal által létrehozott társas vállalkozás esetén maximum 6 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető legalább 10 százalékos önerő biztosításával.

A "Vállalkozz Itthon" projektek keretében induló képzésekre és szolgáltatásokra a honlapon az Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl régiókban tervezett vállalkozások alapítói jelentkezhetnek.

A program az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2013. szeptember 30. Piac és Profit online:

Ugye Ön is rendelt már pénztárgépet?

Szeptember végén lejárt a határidő, hogy az online pénztárgép használatára kötelezett kereskedők beszerezzék legalább a készülék(ek)re szóló megrendelést a forgalmazóktól. A késlekedők egymillió forintos büntetésre is számíthatnak.

Szeptember végéig van lehetősége a kereskedőknek, hogy megrendeljék online pénztárgépeiket az engedéllyel rendelkező forgalmazóktól. Aki ezt elmulasztja, azt ugyanúgy büntetik, mintha a nyugtaadási kötelezettségnek nem tenne eleget. Magánszemélyeknek 500 ezer, cégeknek egymillió forint is lehet a bírság.

A büntetést egymás után több alkalommal is kiróhatják, sőt ha valaki többszöri figyelmeztetés, bírság hatására sem igazolja, hogy megrendelte a kasszát, annak a boltját is bezárhatják - írja a Vendéglátás magazin. A szakminisztérium felhívja a figyelmet, hogy kizárólag a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján szereplő, engedélyezett kasszák közül válasszanak.

Kilenc gyártótól

A zökkenőmentes átállás érdekében kilenc forgalmazó, az ECR-Trade Kft., a LA Pénztárgép kft., az Alt Cash Kft., a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft., a Montel Informatika Kft., a PRIOR CASH Kft., a Szintézis Informatikai Kft., és a Japan Cash Company Kft.  kínál pénztárgépeket. A jogszabályi előírás alapján szeptember 30-ig valamennyi pénztárgépcserére kötelezett kisvállalkozónak rendelkeznie kell a pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel, illetőleg a pénztárgép forgalmazója által visszaigazolt megrendeléssel.

A piaci folyamatokról Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy: "Sajnos egyre több kereskedőnél látjuk azt, hogy olyan pénztárgépet forgalmaz, amely forgalmazójával valójában nincs szerződéses kapcsolatban, tehát semmi garancia nincsen arra, hogy az általa leszállítani ígért gépeket majd ténylegesen is megkapják a megrendelők. Azért, hogy a fogyasztók megtévesztését megakadályozzuk, felvettük a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, ahol soron kívüli eljárást kezdeményeztünk azért, hogy a piacot megtisztítsuk ezektől a visszaélésektől."

A fentiekre tekintettel a tárca fokozott figyelemre inti a pénztárgépcserével érintett vállalkozásokat, egyúttal javasolja, hogy a megrendelést megelőzően minden érintett győződjön meg arról, hogy az értékesítő által ajánlott pénztárgép valóban rendelkezik e engedéllyel, illetve a megrendelést felvevő kereskedő jogosult e a választott forgalmazó termékének értékesítésére!

A pénztárgép rendelések leadása kapcsán a minisztérium felhívja a pénztárgépcserére kötelezettek figyelmét arra, hogy a NAV a feltételek teljesítésének igazolására olyan szerződést vagy visszaigazolt megrendelést fogad el, amelyben szerepel az online pénztárgép leszállítására (vagy beüzemelésére) vonatkozó teljesítési határidő. A NAV a szerződésben vagy a visszaigazolt megrendelésben meghatározott időpontig tekinti igazoltnak azokat a feltételeket, amelyek mellett üzemeltethető a hagyományos, elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgép. A hatályos szabályok szerint az online pénztárgép cseréjéhez nyújtott állami támogatás érvényesítésének feltétele, hogy az online pénztárgép üzembe helyezése 2013. december 31-ig megtörténjen.

A támogatás megmarad

Ugyanakkor megteszi a szükséges intézkedéseket a nemzetgazdasági tárca, ha az online pénztárgépek gyártásának elhúzódása miatt a hazai kisvállalkozók elesnének az állami támogatástól. Pankucsi Zoltán múlt héten elmondta, nem tartanák helyesnek, ha a gyártás csúszása miatt a hazai kisvállalkozók elesnének a pénztárgépvásárláshoz nyújtott állami támogatástól. Az átállás sajnos nem az eredetileg tervezett ütemben halad, mert a kormány a piacra bízta a gyártói fejlesztések megvalósítását, a piac pedig ennyit tudott teljesíteni.

Emlékeztetett rá, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek cseréjéhez az érintett vállalkozások az adóhivataltól 50 ezer forintos gépenkénti támogatást igényelhetnek, ha azt december 31-ig üzembe is helyezik. Az állam legfeljebb öt gép cseréjét támogatja, legfeljebb 50 ezer forinttal, amelynek mértéke nem minden esetben érheti el a maximumot. Támogatási kérelem december 15-ig nyújtható be az adóhatósághoz, de a támogatást az adóhatóság jóváhagyása nélkül nem lehet a vásárláskor igénybe venni - közölték. (A támogatás egyéb részleteiről innen tájékozódhat.)

Bár az első kasszák már elindultak, egyelőre nagy a kavarodás a pénztárgépek lecserélése körül. Egy friss javaslat szerint az adatforgalomra kéne hatósági árat bevezetni, de például az sem egyértelmű egyelőre, hogy a beszerzéshez igényelhető állami támogatás bruttó vagy nettó összeget takar-e. Pedig ez fontos szempont lehet azoknak, akik esetleg az olcsóbb kasszákra várva az utolsó napra halasztották a rendelést.

Nem lehet kidobni!

A régi pénztárgépek megsemmisítésének módjaira is felhívja a figyelmet a NAV. A kereskedő dönthet úgy, hogy ő maga szeretné kivonni a forgalomból a kasszát, ekkor be kell jelentenie a hatóságnak, hogy a továbbiakban nem működteti, illetve az adómemóriát meg kell őriznie addig az utolsó időpontig, amíg a törvény szerint ellenőrizhetik a tartalmát. Ez a bevallás időpontjától számított öt év. (Nem a tárgyévtől számítjuk, hiszen az idei adóról csak jövőre készítünk bevallást. Vagyis a 2013-as adatokat 2019-ig kell megtartani.)

Ha a gyártónál, forgalmazónál, vagy engedélyezett szakszervizben adja le a gépet, akkor a szervizesek kötelessége a szükséges adminisztráció elvégzése, de a kiszerelt adómemóriát ebben az esetben is az azt használó üzlet tulajdonosának kell megőriznie.

Nem kell félni a számlától

A pénztárgépcserére kötelezett vállalkozások új pénztárgép vásárlása helyett választhatják a számlázóprogram használatát is, így nem kell feltétlenül online kapcsolatban lenniük az adóhatósággal. Bár az adóalanyoknak elviekben valóban van lehetőségük arra, hogy nyugta helyett minden esetben számlát bocsássanak ki, a gyakorlati alkalmazhatóságot nagyban nehezíti, hogy az áfatörvény pontosan meghatározza a kibocsátott számla adattartalmi követelményeit. Eszerint magánszemély beszerzők, igénybe vevők esetén is a számla kötelező adattartalma egyebek mellett a beszerző, igénybe vevő neve és lakcíme. E feltételnek való megfeleléssel kapcsolatban gyakorlati problémát jelenthet, hogy a magánszemély vevő ilyen jellegű adatszolgáltatásra nem kötelezhető, ezért a NAV szerint nem életszerű, hogy ez a gyakorlat az általánosságban elterjedjen.

 

     

    Cégalapítás Magyarországon Információs portál
    A SIKERES VÁLLALKOZÁSOK ÁLLANDÓ PARTNERE

  • Email: info@konyvelesnet.hu
  • Telefonos időpont egyeztetés, érdeklődés: 30 466 5573